Шестото издание на Софийски международен литературен фестивал се провежда в НДК,

...
Шестото издание на Софийски международен литературен фестивал се провежда в НДК,
Коментари Харесай

Препоръчваме ви: Софийски международен литературен фестивал

Шестото издание на Софийски интернационален книжовен фестивал се организира в НДК, Мраморно предверие.

Представяме ви цялостната стратегия за последните два дни от фестивала:

15 декември | събота

10:30 – 12:00
Детска стратегия: Прасчо и други приказни герои
Среща-работилница с Мила Попнеделева-Генова
Едно събитие за най-малките, в което Прасчо ще излезе от книгите, с цел да пристигна на литературния фестивал и да се оплаче на децата по какъв начин е разказан и нарисуван от Мила като свинчо и по какъв начин тя харесва другите си приказни герои повече от него.
За кой е писала Мила, че не си подрежда играчките? За Прасчо. Кой е нарисувала най-дебел от всички животни? Пак Прасчо!!! За кой е писала, че не си мие копитцата? За Прасчо. Честно ли е това? А кой е нарисувала да гази в калта? Отново Прасчо. За кой е написала, че приказва с цялостна уста? Пак за него.
Прасчо ще прочете на децата къде е писала за него тези неприятни работи и ще им покаже всички илюстрации, на които не харесва по какъв начин е нарисуван. После ще ги помоли да поправят тази черна неправда благодарение на боички, моливи и глина. Да напишат хубави неща за него и да нарисуват нови илюстрации, в които той да е възпитано и чисто прасе. И да е слаб. Най-важно му е да е слаб. Иска да се види и зелен. И висок. И грациозен. И да го нарисуват, по какъв начин язди кон. И слон! И по какъв начин пилотира аероплан.
Прасчо се надява, че децата ще поправят имиджа му от книгите на Мила.

12:00 – 13:00
Дискусия: Аз съм тук, с цел да запитвам, не да давам отговор.
Въпросите на Георг Бюхнер и Бертолт Брехт.
Българският спектакъл и жалоните на драматургичното мислене
Разговор на режисьора Явор Гърдев и драматурга Константин Илиев по случай излизането от щемпел на книгите „ Кукли сме ние… “ (пиесите „ Смъртта на Дантон “, „ Леонс и Лена “ и Войцек “ от Георг Бюхнер – превод на Константин Илиев и Ирина Илиева, издателство на Нов български университет) и „ Към потомците “ (пиесите „ Добрият човек от Сечуан “, „ Господин Пунтила и неговият прислужник Мати “, „ Кавказкият тебеширен кръг “ и „ Сватбата на дребния буржоа “ от Бертолт Брехт, ИК Жанет 45 – превод на Константин Илиев)

13:00 – 14:00
Дискусия: Говорим за българската драматургия: Пиеси за родината или за сложните връзки сред българската театрална сцена и българските създатели на пиеси
Представяне на Пиеси за родината и полемика за отношението сред българската театрална сцена и българските драматурзи.
модератор: Виолета Дечева
с присъединяване на: създателите в сборника с пиеси, членове на академичното жури на Конкурс за нова пиеса, водещи на Лаборатория за писане на пиеси, артисти

14:00 – 15:00
Софийският интернационален книжовен фестивал показва: Свободно поетическо общество
„ Поезията на Живота “, Шилер
Кой би желал на сенки да се любува
С които същността непознат образ получава
И мамят вярата с непозната власт
Да виждам истината гола желая аз!
Повече от година „ Свободно поетическо общество “ мисли поетическото в необятния смисъл на словесността и отстоява правото да се приказва и написа свободно с усет и жанр.
Свободно поетическо общество е платформа за лирика, прозаичност, пластични и театрални изкуства, за оперативна рецензия и журналистика, само че също по този начин прокарва връзки с всички науки, паралелно с които и с помощта на които литературата се развива.
В този смисъл „ Свободно поетическо общество ” отхвърля, а и не може да се държи просто като уебсайт за литература или културна медия. Вместо това то избира по-трудния път, с цел да се трансформира в поле, сплотяващо всичко това, от което неговите основатели, създатели и читатели имат потребност.
Екип от съидейници списват и поддържат уеб страницата жив и притеглят от ден на ден хора към свободата и истинността в изкуството.
с присъединяване на: Александър Христов, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова и Марианна Георгиева

15:00 – 16:00
Дискусия: Къде се крие богът на късия роман
с присъединяване на: Йорданка Белева, Велина Минкова и Соня Тодорова
Богът на късия роман има доста имена – Чехов, Йовков, Борхес, Карвър, Селинджър, Бредбъри, Алис Мънро... Той/тя е богът на дребните неща, на непредвидените обрати, само че и на нищонеставането, на безмилостните финали, само че и на милостивите развръзки... Как се пишат разкази тук и в този момент – в днешните времена на романи и на фейсбук статуси, на глобалност, само че и на нова локалност, ще дискутираме с три авторки на новоизлезли книги.
модератор: Биляна Курташева

16:00 – 17:00
Срещи с писатели: Безименно, невидимо, родно. Проза и правдивост
Разговор с Людмила Миндова, Добромир Байчев и Мехмед Атипов
Малките човешки истории на огромната политическа история. Всекидневно мъжество и ежедневен подвиг.
модератор: Марин Бодаков

17:00 – 18:00
Дискусия: Измерване на актуалното. Немскоезичният разказ през днешния ден
с присъединяване на: Ана Димова и Майа Разбойникова-Фратева
модератор: Борис Минков
Дискусията си слага за цел да набележи пътищата, по които актуалният немскоезичен разказ доближава до казуса за актуалното. Каква роля има сатиричното начало; по какъв начин влияе въвличането на разпознаваеми масиви от „ социология “, „ политология “, „ стопанска система “ и така нататък в художествената тъкан; какви са смислите на историческото търсене и „ документализирането “ в измеренията на днешния ден; какъв брой фикционалност може да понесе делникът ни? Съществуват ли стандарти в писането на немскоезичните романи, които актуалните създатели възприемат от традицията; по какъв начин ги развиват? – Тези и други въпроси ще бъдат обсъждани в хода на диалога. В дейния подтекст на полемиката ще участват излезлите през 2018 година книги на Роберт Менасе (Столицата) и Кристоф Хайн (Щастливец с баща).

18:00 – 19:00
Срещи с писатели: Европа като сюжет
Разговор с Роберт Менасе (Австрия) и Алек Попов
Писателите Роберт Менасе /Австрия/ и Алек Попов /България/ беседват с Бойко Василев за това по какъв начин Европа може да бъде превърната в разказ. Безсмъртен ли е Европейският съюз? А забавен ли е? Или може би комичен? Кои са неговите врагове? И има ли другари? Въобще, каква е книгата за Европа – метафизичен разказ, трилър, подигравка или гротеска?
модератор: Бойко Василев

19:00 – 20:00
Срещи с писатели: Историческото завещание: памет и истина
Разговор с Кристоф Хайн (Германия)
Можем ли да носим непозната виновност? Можем ли да изправим предишното? Защо синовете на просветителите се трансформират в всеобщи убийци? Разговор с Кристоф Хайн за политическия скепсис и моралната отговорност на писателя.
модератор: Марин Бодаков

​16 декември | неделя

10:30 - 12:00
Детска стратегия: Лупо, Тумба и Кутията на думите
Петя Кокудева и героите от най-новата й книга - " Лупо и Тумба. Част 2 " - ще ви покажат вълшебната кутия на думите, цялостна с истории.

12:00 - 13:00
Срещи с писатели: Да изобретим друго минало - белетристиката като опозиция против конюнктурната история
Разговор с Христо Карастоянов и Крум Филипов
Модератор: Ани Бурова

13:00 - 14:00
Срещи с писатели: Хайку - за чудесата на всекидневието
Разговор с Владислав Христов, Илиана Илиева и Петър Чухов
Успехът на българските хайку създатели и множеството изявления в международните профилирани издания демонстрират, че теоретичната им подготовка е на високо равнище. Какво ни е нужно, с цел да напишем едно положително хайку? Със сигурност, с изключение на гений, са ни нужни и знания за спецификата на този лиричен род с милиони фенове от целия свят. Можем да назовем „ Основи на хайку ” първи учебник по хайку на български. Той е написан на известен език и ни дава съществена информация, която ни е нужна както за четенето, по този начин и за писането на стихове в най-кратката поетическа форма. Книгата включва текстове от Джейн Райкхълд и Алексей Андреев – двама от най-изявените познавачи на това сбито поетическо изкуство.

14:00 - 15:00
Срещи с писатели: Поезията, сложена пред скоби
Разговор с Кристин Димитрова, Марин Бодаков и Яна Букова
Някой може да е разкрил Яна Букова и Кристин Димитрова като преводачки и авторки на прозаичност или да познава Марин Бодаков като публицист, редактор и учител, само че те са на първо място имена, свързани с поезията. С мощна, съсредоточена, остроумна, (раз)очарована или внимателно заявяваща ликувания и отводи лирика.
Модератор: Стефан Иванов

15:00 - 16:00
Срещи с писатели: Поезията като скандал в епохата на разградените дворове
Разговор с Фердинанд Шмац (Австрия)
Поезията не желае да се отучи от жаргона на достоверността - и това е екологична злополука. Още през 1987 година дружно с Франц-Йозеф Чернин Фердинанд Шмац концентрира вниманието върху тематиката за непрестанно връщащата се на власт достоверност - публикувайки антологията " Пътувания. В осемдесет стихотворения по целия свят " с предумишлено тривиални стихове, като малко по-късно двамата показват книга с разкриване на случая ( " Пътуването. В осемдесет плоски псета в дълбокия ров " ). Вършат го, с цел да покажат какъв брой ниски са художествените критерии на актуалната австрийска литература. Сякаш не е имало в никакъв случай авангарди, нито преди тях саморефлексивни и сериозни столетия. Но през днешния ден към този момент съществува конкуренцията на пишещите машини. Онези, които са флиртували или спорили с ботове, добре го знаят. Но мощно ли е през днешния ден чувството за илюзията на достоверността? Не сме ли непрекъснато изложени на ударите на желанието да се изрича някаква истина, която е постоянно банална? И не е ли по-остроумна машината, ненуждаеща се от емпатия?
Модератор: Йордан Ефтимов

16:00 - 17:00
Срещи с писатели: Зелените очи не са инцидентни
Разговор със Здравка Евтимова и Палми Ранчев
Здравка Евтимова и Палми Ранчев - едни от най-изявените български писатели с остро обществено възприятие и непревзето око както за литературата, по този начин и за живота, в прям диалог с Митко Новков.
Модератор: Митко Новков

19:00 - 21:30
Тайно поетическо четене
Имената на поетите и музикантите, както и мястото, на което ще се организира четенето, ще останат загадка до последния миг. Броят на хората, които ще участват, ще бъде стеснен, а предварителното записване ще е наложително. Със сигурност се знае само, че поетите имат сложена задача: те би трябвало да прочетат две свои стихотворения, едно стихотворение от немскоезичен създател, което е значимо за тях, и да „ реагират “, както намерят за добре, на тайната.
С авансово записване, след което ще получите спомагателни указания, които ще ви отведат до Тайното поетическо четене. ​Вход свободен
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР